Slávky s provensálským kořením
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 1 porce:
- 1 kg slávek
- 30 g česneku
- 50 g rajčat
- 100 g řapíkatého celeru
- 50 g cibule
- 0,4 dcl rajčatového džusu
- 0,4 dcl bílého vína
- sůl a pepř
- provensálské bylinky
Příprava:
- Celer a cibule na plátky a všechny ostatní suroviny dáme do jednoho hrnce a za občasného prohození zprudka vaříme pod pokličkou zhruba 5 minut, dokud se slávky neotevřou
- Když jsou všechny otevřené, podáváme i s pokličkou, do které odkládáme prázdné skořápky
Poznámka:
- Na úpravu mušlí se prodávají speciální hrnce s vydutou pokličkou, která zároveň slouží k odkládání skořápek ze snědených slávek
- Mušle jíme pouze ty, které jsou otevřené, nepotrhané a mají pěkný kulovitý tvar. Ostatní ne.
- Se solí a pepřem zacházíme opatrně, protože mušle samy o sobě mají dobrou specifickou chuť
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.