Slávky s provensálským kořením

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 1 porce:

  • 1 kg slávek                         
  • 30 g česneku                        
  • 50 g rajčat                        
  • 100 g řapíkatého celeru           
  • 50 g cibule                           
  • 0,4 dcl rajčatového džusu            
  • 0,4 dcl bílého vína                       
  • sůl a pepř
  • provensálské bylinky

Příprava:

  • Celer a cibule na plátky a všechny ostatní suroviny dáme do jednoho hrnce a za občasného prohození zprudka vaříme pod pokličkou zhruba 5 minut, dokud se slávky neotevřou
  • Když  jsou všechny otevřené, podáváme i s pokličkou, do které odkládáme prázdné skořápky

Poznámka:

  • Na úpravu mušlí se prodávají speciální hrnce s vydutou pokličkou, která zároveň slouží k odkládání skořápek ze snědených slávek
  • Mušle jíme pouze ty, které jsou otevřené, nepotrhané a mají pěkný kulovitý tvar. Ostatní ne.
  • Se solí a pepřem zacházíme opatrně, protože mušle samy o sobě mají dobrou specifickou chuť
autor: Denisa Jeřábková