Špagety s bazalkovým pestem s olivami

Vaříme s Romanem Hadrbolcem, prvním Celebrity šéfkuchařem České republiky, který vařil mnoha hollywoodským celebritám a osobnostem. Dnes je to recept, který Roman Hadrbolec připravoval pro herce Toma Cruise.

Suroviny: 4 stroužky česneku (oloupané a hrubě pokrájené), 1 - 2 hrnky čerstvé bazalky (nasekané na větší kousky), 25 g piniových oříšků (drobně nasekaných - můžete je nahradit vlašskými případně kešu), 25 ml panenského olivového oleje, 25 g parmazánu (jemně nastrouhaného), 2 lžíce černých oliv (drobně nasekaných), 1 lžička koriandru (mletého), 1/2 lžičky soli, 250 g špaget

Postup: V hmoždíři utřeme česnek dohromady s bazalkou. Přilijeme olej, přidáme oříšky a vše dobře rozdrtíme. Nakonec přimícháme olivy, koriandr, parmazán a dochutíme solí. Vytvořené pesto podáváme na špagety, které jsme si uvařili v osolené vodě s kapkami olivového oleje (10 minut). Můžeme je však s pestem promíchat i před servírováním.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.