Špaldové halušky se zelím a falešným špekem

Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně - středa 22. listopadu. Až do 25. listopadu budeme vařit podle Biokuchařky Hanky Zemanové. Naučí nás, jak zařazovat do jídelníčku biopotraviny. Ukáže nám, že biojídlo může být zdravé i chutné pro celou rodinu. Důraz je kladen na to, aby potraviny, které v receptech použijete, byly běžně dostupné.

Suroviny na halušky: 100 g špaldové mouky celozrnné hladké, 100 g špaldové krupice, 1 vejce, špetka soli, strouhaný muškátový oříšek, vody tolik, aby vzniklo husté těsto

Suroviny na "špek": 1 větší kořenový celer, 1 balíček uzeného tempehu, sezamový nebo olivový olej + kysané zelí

Postup: Všechny přísady smícháme. Postupně přidáváme vodu, aby se vytvořilo husté těsto. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou hodně osolíme. Těsto pořádně prohněteme a protlačujeme skrz lis na halušky do vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou, vyndáme je cedníkem. Propláchneme studenou vodou. Pro servírování je lehce orestujeme na oleji. Špek: celer i tempeh nakrájíme na kostičky, do pánve dáme větší množství oleje 1 - 2 cm, přidáme celer a tempeh a dostatečně osolíme. Smažíme tak dlouho, dokud se celer nepromění ve špeku podobné vysmažené kousky.