Španělské TAPAS

Recepty k 28. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Pavel Pospíšil a Ondřej Giňa.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Plněná cibule
Suroviny: 6 ks větší cibule, 4 kg hrubé mořské soli (může být i klasická), 50 g hladké mouky, 50 g másla, 1 dcl smetany, sůl, pepř, tvrdý sýr (Manchego)
Postup: Celé cibule položíme na plech vysypaný hrubou solí a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 45 minut péci. Z upečených cibulí vytlačíme vnitřek a nakrájíme na kousky. Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme smetanou a necháme povařit. Vzniklý bešamel smícháme s nakrájenou cibulí a plníme ho do vyhloubených upečených cibulí. Posypeme tvrdým sýrem a dáme zapéct do trouby na 170 stupňů asi na 20 minut. Podáváme horké s kávovou lžičkou.

Plněná cibule

Fritto Malloquin
Suroviny: 200 g vepřových jater, 200 g vepřové panenky, 1 rajče, 1 paprika, 100 g hrášku, 3 brambory, 1 cibule, 1 dcl červeného vína, olivový olej
Postup: Játra a panenku nakrájíme na nudličky, opečeme a zakápneme červeným vínem. Rajče, papriku a cibuli nakrájíme na kousky a spolu s hráškem podusíme. Brambory nakrájíme na kostičky a ve fritovacím hrnci opečeme. Všechno smícháme a necháme pár minut (5 -7 min.) odstát. Podáváme horké.

Fritto Malloquin

Hrušková terina s plísňovým sýrem
Suroviny: 3 hrušky, lžíce cukru, 150 g plísňového sýru (Niva), 1 dcl smetany, 3 ks hřebíčku, 1 ks skořice, anýz, 1 citron, želatina (6 listů)
Postup: Hrušky oloupeme, vyndáme jadřince a uvaříme s cukrem a s citronovou šťávou a s kořením doměkka. Necháme vychladnout. Sýr rozmícháme s částí smetany, přidáme 2 listy rozpuštěné želatiny a vmícháme zbytek ušlehané smetany. Hrušky nakrájíme na kostky, dáme do skleněné misky a zalijeme šťávou z hrušek, ve které jsme rozpustili 4 listy želatiny. Necháme v lednici ztuhnout. Na vychladlé želé natřeme směs ze sýru a vše dáme opět do lednice. Sýrovou směs připravujte, až když je hruškové želé tuhé.

Hrušková terina s plísňovým sýrem

Slávky v česnekovém másle
Suroviny: 500 g slávek, 75 g másla, 350 g toastového chleba, 4 lžíce nasekané velkolisté petržele, 2 lžíce nasekané pažitky, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 dcl bílého vína, sůl, pepř, citron
Postup: Slávky pečlivě očistíme a omyjeme. Do hrnce nalijeme víno a slávky uvaříme. Neotevřené vyhodíme!!! Uvařené slávky vyloupeme a položíme do jedné půlky skořápky. Máslo rozpustíme a přidáme rozdrobený toast, petržel, pažitku a česnek. Osolíme, opepříme, dobře promícháme a poklademe na slávky. V troubě rozehřáté na 230 stupňů zapečeme asi 10 minut. Před podáváním pokapeme citronem.

Slávky v česnekovém másle

Sardinky v Escabechce
Suroviny: 6 ks filetů ze sardinek (může být file, kapr), 1 citron, 1 cibule, 1 mrkev, půl řapíkatého celeru, půl cukety, 1 rajče, sůl, pepř, hladká mouka, olivový olej, bílé víno, ocet na zalití, semínka fenyklu, celý pepř, kopr
Postup: Filety ze sardinek osolíme a opepříme, pokapeme citronem, obalíme v mouce a na oleji upečeme. Výpek zakápneme bílým vínem a octem. Cibuli a zeleninu nakrájíme na nudličky a na oleji podusíme (rajčata naposled). Zeleninu ochutíme, smícháme s vínem a naklademe na sardinky. 12 hodin necháme v lednici marinovat. Podáváme studené posypané koprem.

Sardinky v Escabechce

Plněné datle ve špekovém kabátě
Suroviny: 12 ks datlí, 12 plátků anglické slaniny nebo špeku, 12 ks oloupaných mandlí, olej
Postup: Datle vypeckujeme, naplníme praženými mandlemi, zabalíme do špeku a na oleji upečeme do zlatova (použijte párátko, aby kabátky lepe držely). Podáváme horké.

Plněné datle ve špekovém kabátě

Naše rada: Pokud vám pokrm z paprik nedělá dobře, na vině je pouze zelená paprika. Před použitím ji oloupejte a použijte tak, jak jste zvyklí. Zelená paprika svou chuť neztratí a vy ji lépe strávíte.


Sponzor pořadu

Pražský kulinářský institut

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.