Staročeské menu

Recepty k 29. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič

Houbový kuba
Suroviny: kroupy velké nebo krupky, sušené nebo mražené houby, sůl, pepř, majoránka, česnek, cibule, sádlo
Postup: Cibuli pokrájenou na kostičky orestujeme dozlatova na sádle. Přidáme houby a předem uvařené kroupy. Podlijeme trochou vody, dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Necháme provařit do hustší směsi, aby se nám chutě spojily. Poté lehce zapečeme v troubě rozpálené na 180 st. C asi 10 min.

Houbový kuba

Staročeská rybí polévka
Suroviny: hlava a droby z kapra, máslo 250 g, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, celer 1 ks, mrkev 3 ks, petržel 1 ks, divoké koření, sůl, pepř, rohlík 4 ks, hladká mouka 100 g, velkolistá petržel
Postup: Droby a hlavu uvaříme doměkka každé zvlášť a obereme. Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu a přidáme pokrájenou cibuli a česnek. Zaprášíme moukou, zalijeme rybím vývarem a důkladně provaříme. Dochutíme solí a pepřem. Přidáme obrané a pokrájené maso a droby z kapra. Rohlíky pokrájíme na malé kostičky a orestujeme dozlatova. Lehce prosolíme. Dozdobíme nasekanou petrželkou a krutony z rohlíků.

Staročeská rybí polévka

Pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Suroviny: 1 čerstvá kachna, sůl, kmín, cibule 10 ks, jablka 2 ks, červené hlávkové zelí 1 ks, cukr 300 g, ocet lihový 2 dcl, hladká mouka 2 lžíce
Postup: Kachnu den před pečením nasolíme, okmínujeme a nacpeme cibulí a jablky. Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 140°C cca 4 hodinky doměkka. Po upečení kachnu vyndáme z pekáče a z výpeku vyrestujeme šťávu. Zelí očistíme a nakrájíme na jemné proužky. Na kachním sádle zpěníme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme kmín a dozlatova orestujeme. Na cibulovém základu podusíme zelí a dochutíme solí, cukrem a octem.
Suroviny na knedlíky: brambory 1 kg, hrubá mouka nebo krupice 300 g, vejce 3 ks, škrob 100 g, sůl
Postup: Brambory předem uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, škrob, vejce, sůl a vymícháme měkčí těsto. Vytvoříme knedlíky a vaříme ve vodě 20 - 25 min. Po 5 minutách zkontrolujeme, zda knedlíky plavou, jinak je odloupneme ode dna.

Pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem


Sponzor pořadu

Pražský kulinářský institut

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.