Švestková marmeláda s ořechy
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Zralé švestky 3 kg
- Cukr krystal 1 kg
- Vlašské ořechy 0,5 kg
- Celá skořice 1 ks
- Želírovací prostředek
Postup:
- Švestky vypeckujeme.
- Ořechy nasekáme na hrubé kousky a na sucho nebo troše másla orestujeme, aby se rozvoněly.
- Přidáme švestky, cukr, celou skořici a zvolna rozváříme.
- Když je hmota rozvařená, přidáme v troše vody rozmíchaný želírovací prostředek a dobře vmícháme do marmelády.
- Vaříme pomalu asi 5 minut.
- Ještě horkou marmeládu plníme do sklenic, dobře utáhneme víčko a asi na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
- Ořechy používáme pouze vlašské, protože obsahují tříslovinu, která dělá tuto marmeládu tak dobrou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...