Tataráček z lososa

Recept k 55. dílu pořadu Dobrou chuť...

Ingredience 10 porcí:
- 900 g losos filet čerstvý bez kůže
- 20 g šalotka jemně pokrájená
- 30 g čerstvý oloupaný zázvor jemně nastrouhaný a následně ještě nasekaný
- 3 cl olivového za studena lisovaného oleje
- strouhanou kůru z 1/2 citrónu
- 1 lžíce pažitky na kolečka
- sůl a čerstvě mletý čerstvý pepř dle chuti
- 90 tenkých plátků z čerstvé okurky
- 15 ks třešňových rajčátek rozkrojených na půlky
- 3 lž na tenká kolečka nakrájené pažitky
- 1/2 ks čerstvého ledového salátu
- 1 ks čerstvého frizzé salátu(použijeme pouze světlejší středovou část)
- Cca 3-4 lž hořčicového dresinku (dle chuti)
- 100 g kyselých okurek nakrájených na malé kostičky 2x2 mm

Postup:
1. Filet z čerstvého hlazeného lososa nakrájíme přes svalová vlákna na cca 3mm silné plátky, které dále pokrájíme na drobné kostičky o stejné síle stran, tedy 3x3mm a vložíme do větší mísy.
2. Do takto připraveného masa pak přidáme šalotku, zázvor, citrónovou kůru, pažitku, sůl, pepř, olivový olej a vše opatrně, ale pečlivě promícháme, tak aby nedošlo k rozmačkání křehkého masa.
3. Připravíme porce po 100g ve tvaru válečku po celém obvodu obloženého tenkými plátky čerstvé okurky, tak aby se ve dvou třetinách vzájemně a pravidelně překrývali. Takto připravené válečky položíme do středu talíře na salátové lůžko ochucené hořčicovým dresinkem, posypané kostičkami z nakládaných okurek a čerstvě krájenou pažitkou. Dále talíř ozdobíme třemi půlkami z třešňového rajčete, pár kapek olivového oleje a dresinku. Podáváme s tenkými plátky toustovaného bílého chleba.

Poznámka: K tataráčku můžeme ještě servírovat v malé misce směs sojové omáčky (doporučuji-TAMARI nebo KIKKOMAN) se za studena lisovaným olivovým olejem v poměru 2:1 (soj.om.- oliv.olej) a používat jí ještě k dochucení jednotlivých soust. POZOR vždy jen pár kapek na každé sousto, aby nedošlo k přesolení a přebití přirozené chuti masa.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.