Telecí hrudí pečené se zeleninou

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 5 porcí:

  • Telecí hrudí - 1 kg
  • Mrkev - 150 g
  • Řapíkatý celer - 100 g
  • Cibule - 100 g
  • Česnek - 100 g
  • Demiglace - 2 dcl
  • Máslo - 60 g
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  • Z telecího hrudí připravíme stejnoměrný plát, osolíme, opepříme, zarolujeme a svážeme provázkem, aby nám maso drželo tvar
  • Roládu opečeme na pánvi, vložíme do pekáče a zasypeme nadrobno nakrájenou zeleninou, přidáme zhruba dvě horizontálně přepůlené hlavičky česneku a podlijeme trochou vody
  • Potom pečeme pod pokličkou v troubě vyhřáté na 120°C doměkka asi 3 hodiny
  • Když je maso měkké, vyndáme ho a do vypečené šťávy se zeleninou přidáme demiglace a zvolna sváříme do požadované síly a konzistence
  • Vyndáme česnek i to, co z něj zbylo
  • Na závěr omáčku zjemníme čerstvým máslem

Poznámka:

  • K tomuto jídlu se hodí brambory vařené, pečené nebo třeba gratinované se smetanou
  • Pokud k přípravě pokrmů používáte provázek, dejte pozor, aby byl z přírodního materiálu nebo ideálně přímo určen do potravinářství    
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.