Telecí hrudí pečené se zeleninou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 5 porcí:
- Telecí hrudí - 1 kg
- Mrkev - 150 g
- Řapíkatý celer - 100 g
- Cibule - 100 g
- Česnek - 100 g
- Demiglace - 2 dcl
- Máslo - 60 g
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Z telecího hrudí připravíme stejnoměrný plát, osolíme, opepříme, zarolujeme a svážeme provázkem, aby nám maso drželo tvar
- Roládu opečeme na pánvi, vložíme do pekáče a zasypeme nadrobno nakrájenou zeleninou, přidáme zhruba dvě horizontálně přepůlené hlavičky česneku a podlijeme trochou vody
- Potom pečeme pod pokličkou v troubě vyhřáté na 120°C doměkka asi 3 hodiny
- Když je maso měkké, vyndáme ho a do vypečené šťávy se zeleninou přidáme demiglace a zvolna sváříme do požadované síly a konzistence
- Vyndáme česnek i to, co z něj zbylo
- Na závěr omáčku zjemníme čerstvým máslem
Poznámka:
- K tomuto jídlu se hodí brambory vařené, pečené nebo třeba gratinované se smetanou
- Pokud k přípravě pokrmů používáte provázek, dejte pozor, aby byl z přírodního materiálu nebo ideálně přímo určen do potravinářství
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.