Telecí játra na cibulce s jablky
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Suroviny:
600 g telecích jater
3 cibule
3 jablka
60 g másla
50 g cukru
50 ml bílého vína
sůl a pepř
2 až 3 lžíce omáčky demiglace
pažitka
1 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Játra nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, odstraňte přebytečné blány a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem a přidejte játra.
2. Jablka oloupejte, nakrájejte na měsíčky a nechte restovat v pánvičce vedle jater. Jakmile zezlátnou, vyjměte je.
3. Játra otočte a přidejte k nim cibuli nakrájenou na půlkolečka. Játra nesmíte vysušit, měla by být téměř krvavá - v této fázi je vyndejte z pánve.
4. Pak do pánve k cibuli přidejte cukr a nechte ho krátce zkaramelizovat. Cibuli zastříkněte bílým vínem a nechte ho téměř odvařit. Přidejte 2 až 3 lžíce demiglace a nechte společně krátce provařit.
5. Nakonec zjemněte trochou chlazeného másla a osolte.
6. Odpočatá játra osolte a podávejte na restovaných jablkách přelité zkaramelizovanou cibulí a zasypané nahrubo nasekanou pažitkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.