Telecí ragú se žampiony na bílém víně a šalvěji

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.

Ingredience:

1 kg telecí kýty, 4 větší cibule, olej, plátek másla, 200 g hladké mouky, 0,5 kg žampionů, 2 dcl bílého vína, 0,5 l smetany na vaření, svazeček čerstvé šalvěje, sůl, pepř

Postup:

Maso opláchneme, očistíme a nakrájíme na nudličky nebo menší kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony opláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na čtvrtiny. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli dozlatova, přidáme nakrájené maso, osolíme a opepříme, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme bílým vínem a vodou a dusíme pod pokličkou téměř doměkka.

Mezi tím si vedle na rozpálené pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nakrájené žampiony. Když je maso téměř měkké, přidáme orestované žampiony, zalijeme smetanou, přidáme nadrobno nasekané lístky čerstvé šalvěje a vše spolu ještě chvilku povaříme.

Poté dle chuti dosolíme či dopepříme a podáváme. Ideální přílohou jsou těstoviny, bramborový knedlík nebo noky.

autor: Denisa Jeřábková