Tousty s lilkem

Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně - čtvrtek 12. října

Suroviny: 2 střední lilky, 1/2 litru oleje na smažení, 1 konzerva loupaných rajčat včetně nálevu, 1 větší cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo zelené petrželky, 8 až 10 plátků toustového chleba, 10 dkg tužší mozzarelly, 10 dkg parmezánu

Postup: Cibuli nastrouháme a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme. Přidáme rozdrcený česnek a dusíme asi 20 minut. Nakonec přidáme bazalku - tu už nevaříme. Takto připravenou omáčku odstavíme a necháme vychladnout. Lilky nakrájíme na plátky o tloušťce prstu a orestujeme ve fritéze nebo ve vyšší pánvi ve větším množství oleje. Vyndáme a ubrouskem odsajeme přebytečný tuk. Toustový chléb opečeme v toustovači nebo nasucho na pánvi, rozložíme na pekáč a poklademe jej opečenými lilky. Lžící navršíme prochladlou omáčku a zasypeme oběma druhy strouhaného sýra. V dobře vyhřáté troubě zapečeme, až se sýr roztaví.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.