Újezdský brabeček malého Járy

Vaříme s Jiřím Prchalem - doma chutná nejlépe!!!

Suroviny: 4 plátky vepřového (nejlepší je krkovička), tuk (sádlo), 200 g měkkého salámu (šunkový, gothaj apod.), 200 - 250 g mletého masa (nejlepší je směs z hovězího a libovějšího bůčku), 1 špetka mletého pepře, 1 špetka soli, 3 - 4 stroužky česneku, 1 a 1/2 lžičky koření do mletého masa (nebo jiné - na guláš, Texas gril, vegeta, grilovací koření), kousek masoxu

Postup: Plátky masa mírně naklepeme po obou stranách, osolíme, opepříme, do mletého masa přidáme sůl, pepř, utřený česnek, koření a prohněteme rukama. Chuť by měla být příjemně pikantní. Na plátky dáme 2 - 4 plátky salámu, na něj rozetřeme čtvrtinu mletého masa, srolujeme do závitku a upevníme párátky. Prudce opečeme po všech stranách. Přendáme do pekáčku, přidáme trochu vřelé vody (3 - 4 lžíce) s rozpuštěným masoxem. Pečeme v troubě při teplotě 190 - 200 stupňů 30 - 40 minut. Otočíme a dopečeme dalších 30 minut do zlatova. Vypečenou šťávou je na talíři podlijeme a podávávme s různě upravenými brambory.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.