V pátek nejím sám! Pravidelná akce v komunitním centru Nesedím, sousedím zve seniory na oběd

27. květen 2022

V komunitním centru Nesedím, sousedím na pražském Břevnově vaří několik dobrovolníků obědy seniorům. Na vybavení kuchyně přispěli dárci ve sbírce. Jídlo pak kuchaři poprvé přichystali na konci března. A za dva měsíce už se z akce „V pátek nejím sám!“ stala oblíbená tradice.

Eva a Lucka při přípravě pátečního oběda

Přijďte posedět u chutného jídla, bude nám společně veseleji. Tak zní podtitul pravidelné páteční akce v komunitním centru Nesedím, sousedím.

„Máme předpoklad asi patnácti lidí, ti by měli dorazit. Polévka je z hlívy ústřičné a z brambor a hlavní chod je květákové kari s mrkví a cizrnou. A ještě dezert – mrkvový dort, ten už je upečený z domova.“ Lucce a Evě trvá příprava jídla přes dvě hodiny.

V půl 12 už přicházejí první strávníci. „Zapisujeme si, kdo přišel, abychom ty lidi mohli zase pozvat. Příspěvek je zcela dobrovolný, výši máme stanovenou 20 až 80 korun, aby to bylo opravdu pro každého. Naším cílem je, aby tady nebyli jen senioři, ale zveme i ukrajinské rodiny, které občas přijdou. Když se tady zdrží děti z herničky, tak nemáme problém nabídnout jídlo i jim,“ popisuje koordinátorka projektu Kateřina Ratajová.

Menu dostávají strávníci s týdenním předstihem

„Je to takové neobvyklé, jsou ochotní, prostě je to tady bezvadný,“ hodnotí akci jedna z účastnic. „Většinou je veganské menu, maso jsme měli jenom jednou, ale je to vynikající,“ doplňuje další. Jídelníček je k dispozici s předstihem i na webových stránkách centra.

Poslechněte si celou reportáž z komunitního centra Nesedím, sousedím.

Spustit audio

Související