V prostředí domácího násilí mi bulimie dala pocit, že mám něco pod kontrolou, vypráví spisovatelka Kristýna Trpková

8. říjen 2023

Stvůra, Vesnice a Vetřelec – to jsou názvy jednotlivých dílů detektivní trilogie, kterou v obdivuhodně krátkém čase napsala Kristýna Trpková. Spisovatelka, která byla ještě donedávna pouze vášnivou čtenářkou, začala psát na mateřské dovolené. A hned za svou prvotinu získala Cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku. Nejen o psaní, ale také o náročném dětství, se rozpovídala v pořadu Až na dřeň.

Psaní bylo pro mladou autorku vždy relaxem a únikem z reality. Navíc odmala tíhla k napětí. „Už v dětství jsem měla ráda pohádky, které byly trochu tajemné. Na druhé stupni jsem plynule přešla na edici Stopy hrůzy.“

Během své mateřské dovolené knihy doslova hltala. „Měla jsem hodné a spavé děti, takže jsem četla i tři čtyřsetstránkové knihy týdně,“ vypráví Kristýna Trpková. To už byl jen krok od rozhodnutí, že začne sama psát.

„Jednoho dne jsem prostě sedla k počítači a začala. Nic jsem si od toho neslibovala. Měla jsem navíc pocit, že budu dělat něco, co má smysl, ne třeba jen sjíždět sociální sítě.“

Kristýna Trpková

Z jedné knihy byla postupně trilogie a další rukopisy čekají v šuplíku na vydání. Kristýna Trpková knihy doslova chrlila, celá trilogie totiž vznikla během jednoho roku.

Dětství jako thriller

Píše o zločinech a příběhy plní napětím. Na knihu by přitom vydal i její vlastní život. „Mimochodem už ji mám napsanou, je to taky takový thriller. Já jsem bohužel jako dítě zažila domácí násilí, jak fyzické, tak psychické, alkoholismus, spoustu dluhů. Záblesky vzpomínek mám už z doby, kdy mi byly dva roky. Všechno ve mně vygradovalo v patnácti letech, kdy se projevila bulimie,“ líčí dramatické dětství.

V nejhorším období prý zvracela i několikrát denně. „Já tehdy neřešila postavu. Byla to nejspíš forma sebepoškozování. Měla jsem konečně pocit, že mám nad něčím kontrolu.“

Kristýna Trpková

Co Kristýně Trpkové nakonec pomohlo a proč chce své zážitky zprostředkovat čtenářům? Jaký má dnes vztah s rodiči? Konzultuje s někým postupy kriminalistů a další věci, o kterých píše? A proč ji stresují pozitivní komentáře? Poslechněte si celý rozhovor.

Související