Vepřové medailonky s houbami a jablky

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

4 lžíce másla
600 g vepřové panenky
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 jablko
4 šalotky
400 g mladých pevných hub (hříbky, lišky)
250 ml suchého francouzského cidru
100 ml calvadosu
150 g crème fraîche nebo zakysané smetany
pažitka na ozdobení

Postup:

1. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a opékejte vepřové medailonky 2 až 3 minuty po každé straně. Osolte, opepřete, zabalte do alobalu a uchovejte horké.

2. V jiné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a opékejte plátky jablek 5 až 7 minut, až trochu změknou.

3. V pánvi po mase rozehřejte zbytek másla a opékejte na něm najemno nasekanou šalotku a houby asi 5 minut, také by měly změknout. Zalijte cidrem a calvadosem, zvyšte plamen a za stálého míchání vařte 3 až 5 minut, až se tekutina zredukuje na polovinu.

4. Vmíchejte crème fraîche, nebo můžeme použít zakysanou smetanu, ztlumte, vraťte do pánve maso a na mírném plameni prohřívejte 2 minuty, případně dosolte a opepřete.

5. Před koncem přidejte opečené jablíčka a ještě vše dohromady minutku povařte. Přendejte do servírovací nádoby a posypte čerstvou nasekanou pažitkou.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.