Vepřové medailonky s houbami a jablky
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.
Suroviny:
4 lžíce másla
600 g vepřové panenky
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 jablko
4 šalotky
400 g mladých pevných hub (hříbky, lišky)
250 ml suchého francouzského cidru
100 ml calvadosu
150 g crème fraîche nebo zakysané smetany
pažitka na ozdobení
Postup:
1. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a opékejte vepřové medailonky 2 až 3 minuty po každé straně. Osolte, opepřete, zabalte do alobalu a uchovejte horké.
2. V jiné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a opékejte plátky jablek 5 až 7 minut, až trochu změknou.
3. V pánvi po mase rozehřejte zbytek másla a opékejte na něm najemno nasekanou šalotku a houby asi 5 minut, také by měly změknout. Zalijte cidrem a calvadosem, zvyšte plamen a za stálého míchání vařte 3 až 5 minut, až se tekutina zredukuje na polovinu.
4. Vmíchejte crème fraîche, nebo můžeme použít zakysanou smetanu, ztlumte, vraťte do pánve maso a na mírném plameni prohřívejte 2 minuty, případně dosolte a opepřete.
5. Před koncem přidejte opečené jablíčka a ještě vše dohromady minutku povařte. Přendejte do servírovací nádoby a posypte čerstvou nasekanou pažitkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.