Výběr receptů tří světových kuchyní

Recepty k 31. dílu pořadu Dobrou chuť Šéfkuchaři Jean Paul Manzac, Jiří Štift, Pavel Pospíšil a Ondřej Giňa

Country marináda s tymiánem
200 g dijonské hořčice, 400g olivového oleje, snítka čerstvého rozmarýnu, tymiánu a oregana, špetka soli a pepře

Postup:
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané bylinky. Mixujte cca 1 minutu. Pak přidejte polovinu dávky oleje a opět mixujte. Občas mixérem zatřepejte, aby se olej s hořčicí dobře spojily. Hustou marinádu naředíte dle vlastní chuti a potřeby zbývajícím množstvím oleje.
Marináda musí mít celistvou konzistenci, pak je připravena tak, jak ji připravují profesionálové. Pokud budete marinovat hned, nemusíte marinádu dávat do lednice.

Základní majonéza jako základ pro různé omáčky k masu
1 vychlazený žloutek, 1 lžíce dijonské hořčice, špetka soli a pepře, slunečnicový olej, červený vinný ocet
Postup:
Žloutek rozšlehejte v pevné misce, přidejte sůl pepř a nechte půl minuty odpočinout. Přidejte hořčici spojte se žloutkem, zakápněte olejem a rozmíchejte. Nakonec zakápněte vinným octem (majonéza vám vydrží déle).

Naše rada Pokud vám při vymíchávání majonézy miska poskakuje, vložte ji do hrnce, překrytého složenou utěrkou. Hrnec je těžší a lépe se při míchání drží.

Omáčky k masu ze základní majonézy

Šéfkuchař Jean Paul Manzac

Jiří Štift, absolvent Amerického kulinárního institutu.

Jiří Štift, absolvent  Amerického  kulinárního  institutu. Mimo jiné se účastnil stáže  v hotelu Radisson SAS ve Vídni.

Francouzský plněný chléb Fougasse
Suroviny: 500 g hladké mouky, 16 g droždí, 300 ml vlažné vody, 3 lžíce olivového oleje, 20g cukru, špetka soli
Náplň: olivový olej, parmazán, hrubá mořská sůl, artyčoky, česnek, sušené tomaty, olivy, bylinky, ančovičky
Postup: Mouku, droždí, cukr, olivový olej a vodu smícháme, propracujeme v tuhé těsto. Přidáme sůl a těsto propracujeme cca 6 -10 minut. Přikryté utěrkou necháme na teplém místě 1 hodinu kynout. Těsto znovu propracujeme a vyválíme na 4 pláty cca 10 x 8 cm. Naplníme je překrájenými surovinami a jednotlivé pláty zabalíme do tvaru bagety, pevně založíme rohy a na vrchu nožem uděláme 3 až 4 řezy, aby byla vidět náplň. Posypeme solí a parmazánem a necháme kynout dalších 15 minut. Pečeme při 180 -190 stupních. Pečené Fougasse pokapeme olivovým olejem.

Francouzský plněný chléb Fougasse

Tygří krevety s omáčkou Vierge a olivovou tapenádou
Suroviny: 8 ks tygřích krevet (nejlépe syrových - nevařených), mořská sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej, najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu, 20 cherry rajčat překrájených na půlky, 16 kusů oliv, lístky bazalky, 1 stroužek česneku
Tapenáda: 300g černých oliv pez pecek, 2 lžíce kapary, ančovičky( filetky) 1 stroužek česneku lístky tymiánu, 4 lžíce olivového oleje
Postup: Očištěné a oloupané ocasy z krevet opečeme na pánvi s olivovým olejem po obou stranách. Přidáme najemno nakrájený česnek, olivy a necháme zpěnit. Přidáme rajčata a vše dochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou a šťávou. Nakonec vmícháme čerstvou bazalku. Hned podáváme. Tapenáda: Všechny suroviny rozmixujeme na jemnou nebo hrubou pastu dle libosti.

Tygří krevety s omáčkou Vierge a olivovou tapenádou

Jehněčí kýta se zeleninovou ratatouille
Suroviny: jehněčí kýta, rozmarýn, tymián, sůl, pepř, olivový olej, cibule, česnek, mrkev, celer, bílé víno, masový vývar, máslo, mouka, slanina
Ratatouille: 1/2 cukety, 1/4 lilku, 1/2 červené papriky, 1/2 žluté papriky, 1 malá šalotka, 1 stroužek česneku, čerstvé provensálské bylinky, 1 rajče (oloupané), sůl, pepř, olivový olej, tomatová omáčka, bobkový list
Postup: Očištěnou kýtu ochutíme solí a pepřem a opečeme zprudka na pánvi ze všech stran. Přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu a bylinky a vše zarestujeme. Podlijeme trochou bílého vína a necháme péci při 140 stupních. Během pečení kýtu dle potřeby podléváme masovým vývarem. Upečenou kýtu zabalíme do alobalu a necháme odležet na teplém místě. Výpek se zeleninou vyrestujeme do tuku, přidáme lžičku hladké mouky a připravíme tmavou jíšku. Rozředíme vývarem a necháme hodinu provařit. Omáčku scedíme a zjemníme máslem.

Naše rada: Maso na pečení vždy kupujte s kostí, bude šťavnatější a chutnější.

Jehněčí kýta se zeleninovou ratatouille

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Slávky v česnekovém másle
Suroviny: 500 g slávek, 75 g másla, 350 g toastového chleba, 4 lžíce nasekané velkolisté petržele, 2 lžíce nasekané pažitky, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 dcl bílého vína, sůl, pepř, citron
Postup: Slávky pečlivě očistíme a omyjeme. Do hrnce nalijeme víno a slávky uvaříme. Neotevřené vyhodíme!!! Uvařené slávky vyloupeme a položíme do jedné půlky skořápky. Máslo rozpustíme a přidáme rozdrobený toast, petržel, pažitku a česnek. Osolíme, opepříme, dobře promícháme a poklademe na slávky. V troubě rozehřáté na 230 stupňů zapečeme asi 10 minut. Před podáváním pokapeme citronem.

Slávky v česnekovém másle

Sardinky v Escabechce
Suroviny: 6 ks filetů ze sardinek (může být file, kapr), 1 citron, 1 cibule, 1 mrkev, půl řapíkatého celeru, půl cukety, 1 rajče, sůl, pepř, hladká mouka, olivový olej, bílé víno, ocet na zalití, semínka fenyklu, celý pepř, kopr
Postup: Filety ze sardinek osolíme a opepříme, pokapeme citronem, obalíme v mouce a na oleji upečeme. Výpek zakápneme bílým vínem a octem. Cibuli a zeleninu nakrájíme na nudličky a na oleji podusíme (rajčata naposled). Zeleninu ochutíme, smícháme s vínem a naklademe na sardinky. 12 hodin necháme v lednici marinovat. Podáváme studené posypané koprem.
Naše rada: Pokud vám pokrm z paprik nedělá dobře, na vině je pouze zelená paprika. Před použitím ji oloupejte a použijte tak jak jste zvyklí. Zelená paprika svou chuť neztratí a vy ji lépe strávíte.

Sardinky v Escabechce

Sponzor pořadu

Pražský kulinářský institut