Začíná pravidelná podzimní revize lanové dráhy na Petřín. Znovu se rozjede za tři týdny

9. říjen 2023 09:45

Kontrola technického stavu i nutné opravy, to jsou důvody, proč se v následujících třech týdnech nesvezete lanovkou na Petřín. S pravidelnou podzimní revizí začínají pracovníci Dopravního podniku hl. m. Prahy právě dnes.

Historickou dráhu kontrolují technici pravidelně dvakrát ročně. Vozy lanovky ještě částečně využívají technologii z 30. let 20. století, další část konstrukce je pak z 80. let, a obojí je na hranici životnosti. Prověřování technického stavu je tak každoročně naplánováno na jaro a na podzim.

Čtěte také

„Vyměníme tažné lano, provedeme defektoskopii nového lana, dále geodetická měření, provedeme kontrolu strojních a mechanických částí, ale i funkční zkoušky,“ vyjmenovává mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Součástí údržby bude samozřejmě také úklid a čištění celé dráhy, jednotlivých stanic i vozů. Samotná trať na Petříně je na rozdíl od kabinových vozů poměrně moderní, opravovaná byla přibližně před deseti lety. Výluka lanové dráhy potrvá tři týdny, znovu se rozjede 28. října.

Dopravní podnik zároveň chystá nákup nových vozů, které si nechá vyrobit ve Švýcarsku za necelých 150 milionů korun. Vzhled navrhlo studio české designérky Anny Marešové, vozy budou zaoblené, v šedé barvě a většina plochy kabiny je prosklená. Navíc je v plánu i celková úprava části Petřínského svahu.

autoři: Marie Vítů ,
Spustit audio

Související