Zaječí předky se šípkovou omáčkou
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 4 ks zaječích předků
- 100 g uzeného špeku
- 70 g očištěné mrkve na kostičky 7 x 7 mm
- 80g očištěného celeru na kostičky 7 x 7 mm
- 60 g očištěné petržele na kostičky 7 x 7 mm
- 200 g očištěné cibule na kostičky 5 x 5 mm
- 2 větší bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 30 kuliček černého pepře
- 2-3 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g šípkového protlaku
- 150 ml červeného vína
Postup:
Zaječí předky opláchneme, osušíme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji v menším hrnci. Poté maso vyjmeme, přilijeme olej a přidáme kořenovou zeleninu.
Když základ lehce ztmavne, přidáme cibuli a vše karamelizujeme do tmavě hněda. Pak přidáme protlak a po chvíli restování i šípkový protlak. Následuje víno, koření, opečené maso a zalití asi litrem vody či vývarem.
Vše dusíme asi 3 hodiny doměkka. Nakonec vyjmeme maso, osolíme, opepříme a řádně propasírujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.