Zajíc na černém pivu a perníku

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Suroviny na 4 porce:

4 zaječí stehna
1 l černého piva
1 dcl omáčky demiglace
200 g mrkve
20 g perníku na strouhání
100 g másla
sůl
cukr
tymián

Čtěte také

Postup:

1. Zaječí stehna osolíme a opečeme v hrnci na polovině množství másla. Poté vyrovnáme do pekáčku.

2. Na máslo ze zajíce nasypeme na větší kostky nakrájenou mrkev a svazeček tymiánu (pokud máme čerstvý - sušený dáváme až do omáčky). Krátce orestujeme a zalijeme pivem.

3. Svaříme na polovinu, chvilku povaříme s demiglace, osolíme, osladíme a nalijeme na zajíce, aby byl potopený. Pod pokličkou v troubě dusíme zhruba na 100°C asi 3 hodiny.

4. Zajíce vyndáme, do omáčky nastrouháme perník a svaříme do požadované hustoty. Dochutíme a zjemníme zbytkem másla.

5. Na talíř servírujeme s omáčkou i s dušenou mrkví.

Poznámka:

Pokud máme již starší kus zvířete, je třeba stáhnout ze stehen silnou blánu. Jako příloha jsou vhodné brambory na různé způsoby, zvlášť dobré jsou placky z vařených brambor.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.