Zakarpatský boršč
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
0,8 kg hovězího předního uvaříme doměkka ve třech litrech vody s 2 ks bobkového listu, 10 kuličkami nového koření, 15 kuličkami pepře a lžičkou soli (výsledného vývaru bude asi 2 litry).
Ingredience:
- Vařené maso nakrájené na kostičky
- 2,1 l vývaru
- 2 červené řepy uvařené ve slupce v osolené vodě, pak oloupané a nastrouhané nahrubo
- 150 ml slunečnicového oleje
- 2 menší mrkve na nudličky
- 1 menší petržel na nudličky
- 100 g celeru na nudličky
- 1 stonek řapíku na silnější proužky
- 3 menší cibule nakrájené najemno
- 1 malý rajčatový protlak (70 g)
- 2 střední brambory na kostičky
- Čtvrtka bílého zelí nakrájená nadrobno (cca 400 g)
- Hrst kopru a listové petržele na závěr
K dochucení:
- 5 lžic cukru
- 4 lžíce octa
- citrónová šťáva (z 1ks) a trochu strouhané kůry
- 2 lžíce soli
- čerstvě mletý černý pepř
- Zakysaná smetana při podávání 1 větší lžíce do každé porce (nebo bílý jogurt)
Postup:
Připravíme si veškeré ingredience. Maso nakrájené ve vývaru, nastrouhanou řepu, protlak, kořenovou zeleninu společně s cibulí, nakrájené brambory v misce s vodou, aby nám nezčernaly, a misku s koprem a listovou petrželí.
Do rozehřátého hrnce (Ø5l) nalijeme olej a po chvilce nasypeme syrovou zeleninu s cibulí. Asi 3 až 5 minut restujeme a přidáme zelí. Opět chvilku restujeme a přidáme protlak. Dobře promícháme, restujeme a následně zalijeme vývarem s masem. Přidáme scezené syrové brambory, cukr a sůl a vaříme doměkka.
Pak do polévky nastrouháme citrónovou kůru, následně vymačkáme šťávu, přidáme ocet a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Nakonec přidáme misku nastrouhané řepy, dobře promícháme a nasypeme misku sekaných čerstvých bylin. Opět případně dochutíme solí, cukrem, octem, vše dobře promícháme a podáváme. Na každou porci si dáme lžíci zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Poznámka:
Do základu můžete v sezóně též přidat 1 nebo 2 zralá sladká rajčata.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.