Zapečené špecle s rozinkami
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.
Ingredience:
- 0,75 kg sušených špeclí
- 6 vajec
- 20 dkg cukru
- skořice
- sůl
- rostlinný tuk
- 10 dkg rozinek
- 10 dkg ořechů
- med
Postup:
Špecle uvaříme ve slané vodě. Potom je scedíme a necháme zcela vychladnout.
Mezitím utřeme žloutky s cukrem, přidáme skořici, špetku soli a rozpuštěný rostlinný tuk a směs smícháme se špeclemi. Nakonec do špeclí zvolna vmícháme tuhý sníh.
Vymažeme pekáč, polovinu špeclí do něj narovnáme, posypeme rozinkami, sekanými ořechy, polijeme medem a přikryjeme zbytkem špeclí. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 40 minut dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.