Zapečený lilek s mletým masem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny na Starém Městě pražském Martina Faltuse.
Ingredience:
- Lilek - 3 ks
- Cibule - 2 ks
- Olej - 2 lžíce
- Mleté maso - 250 g
- Rajčata - 4 ks
- Hladká mouka na obalení lilků
- Olej na opečení lilků a vymazání zapékací misky
- Vejce - 5 ks
- Mléko - 100 ml
- Sůl
Postup:
- Lilky nakrájíme podélně na tenké plátky, osolíme je a necháme chvíli „vypotit“
- Cibuli nakrájíme najemno a na oleji ji zesklovatíme, přidáme mleté maso a osolíme
- Pár minut společně opékáme
- Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky
- K opečenému masu přidáme nasekanou petrželku a kostičky rajčat a podusíme do zhoustnutí
- Nakrájené lilky osušíme, obalíme v hladké mouce a omočíme v rozšlehaných vejcích
- Na rozpáleném oleji je po obou stranách opečeme dozlatova
- Zapékací misku vymažeme olejem a skládáme do ní střídavě vrstvu lilků a vrstvu masa. Zakončíme lilky
- Do zbylých rozšlehaných vajec přidáme mléko a nalijeme navrch
- Zapékáme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30 minut, dokud povrch nezezlátne
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.