Zapečený lilek s mletým masem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny na Starém Městě pražském Martina Faltuse.

Ingredience:

  • Lilek - 3 ks
  • Cibule - 2 ks
  • Olej - 2 lžíce 
  • Mleté maso - 250 g
  • Rajčata -  4 ks
  • Hladká mouka na obalení lilků
  • Olej na opečení lilků a vymazání zapékací misky
  • Vejce - 5 ks
  • Mléko - 100 ml
  • Sůl

Postup:

  • Lilky nakrájíme podélně na tenké plátky, osolíme je a necháme chvíli „vypotit“
  • Cibuli nakrájíme najemno a na oleji ji zesklovatíme, přidáme mleté maso a osolíme
  • Pár minut společně opékáme
  • Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky
  • K opečenému masu přidáme nasekanou petrželku a kostičky rajčat a podusíme do zhoustnutí
  • Nakrájené lilky osušíme, obalíme v hladké mouce a omočíme v rozšlehaných vejcích
  • Na rozpáleném oleji je po obou stranách opečeme dozlatova
  • Zapékací misku vymažeme olejem a skládáme do ní střídavě vrstvu lilků a vrstvu masa. Zakončíme lilky
  • Do zbylých rozšlehaných vajec přidáme mléko a nalijeme navrch
  • Zapékáme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 30 minut, dokud povrch nezezlátne
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.