Zelňačka s uzeným tempehem - II.

Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně - čtvrtek 2. listopadu. Od posledního říjnového dne připravujeme dobroty pro nás z mnohdy netradičních surovin - podle Biokuchařky Hanky Zemanové. Naučí nás, jak zařazovat do jídelníčku biopotraviny. Ukáže nám, že biojídlo může být zdravé i chutné pro celou rodinu. Důraz je kladen na to, aby potraviny, které v receptech použijete, byly běžně dostupné.

Suroviny: 1/4 hlávky bílého zelí, hrnek kysaného zelí, 1 litr vývaru nebo vody, 4 lžíce sezamového oleje, 1 cibule nakrájená najemno, 1 uzený tempeh - fermentovaný tofu sýr (asi 200 g), kedlubny, tuřín nebo 2 brambory, 1/2 sójové smetany (100 až 150 ml), lžička kmínu, lžička sladké papriky, 2 - 3 ks bobkového listu, 4 - 5 lžic hladké špaldové celozrnné mouky

Postup: Všechny ingredience orestujeme na rozehřátém oleji: nejprve cibuli, potom přidáme na kostky nakrájený uzený tempeh a všechno koření. Sladkou papriku orestujeme velmi krátce, aby nezhořkla. Přisypeme hladkou špaldovou mouku a krátce opražíme. Nakonec přidáme zelí, polovinu kysaného a dobře osolíme. Vše zalijeme vývarem nebo horkou vodou. Necháme pod pokličkou 15 - 20 minut vařit. V průběhu vaření si připraváme tuřín nebo brambory, které přidáme a vaříme do měkka. Nakonec odstavíme polévku z ohně a vmícháme kysané zelí. Na dohuštění lze použít špaldové špaldové nebo pohankové krupice.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.