Žloutkové placičky

Od pondělí 4. prosince celý týden budeme v rubrice Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně péci cukroví, a to podle receptů našich posluchačů.

Suroviny (rozpočet na 120 placiček): 250 g změklého másla, 250 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 natvrdo uvařené žloutky, 375 g mouky, 2 lžičky amonia, 1 vejce na potření, špetka soli, 4 lžíce šlehačky, cukr krystal a sekané mandle na posypání

Postup: Máslo rozetřete s cukrem, postupně přidejte 2 vejce a prolisovaný žloutek. Míchejte do hladka. Amonium smíchejte s moukou a postupně vmíchejte do máslového krému. Vytvořte těsto. Z těsta utvořte 2 cm silné válečky, nechte v chladu 60 minut odpočívat, vyložte plechy pergamenem a vymastěte je. Vejce, sůl a smetanu rozmíchejte, z válečků nakrájejte ostrým nožem 2 - 3 mm tenké placičky, položte je na plech. Placičky potřete směsí z vejce a smetany, polovinu posypte krystalovým cukrem, druhou polovinu mandlemi. Pečte v elektrické troubě na 200 stupňů asi 10 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.