Zpěvačka Elly: Od angličtiny mě odrazovali. Ale pro mě je to přirozenější, tvořit v češtině mi nejde

25. březen 2023

„Když píšu v angličtině, tak to jde samo, nemusím nad tím přemýšlet,“ vysvětluje Elly. Zpěvačka a skladatelka, která svou kariéru odstartovala v covidové době. Nejen o hudbě si s ní povídala Lenka Vahalová.

Umělecký pseudonym Elišky Tunkové vznikl zcela přirozeně, rodina a přátelé jí stejně neřeknou jinak než Elly. Absolventka konzervatoře si v minulosti hned dvakrát vyzkoušela casting do soutěže SuperStar.

„Jednou mě nenechali ani zazpívat a podruhé mi řekli, že zpívám krásně, ale dneska ne. Asi to tak prostě mělo být. Z dnešního pohledu chápu, že tam musí být nějaká režisérská linka, přece jenom je to televizní show, je to o sledovanosti,“ říká s tím, že na SuperStar rozhodně nezanevřela.

Na hudební scéně se prosadila i bez talentové soutěže a s kritikou své práce problém nemá. „Sama jsem hodně sebekritická a často chci od lidí slyšet kritiku, protože na tom pak stavím všechny ty věci, na kterých ještě pracovat.“

Zpěvačka Elly

U mého hlasu zní angličtina líp

Nejčastější výtkou bývá to, že její hudba není pro české publikum tolik přístupná, písně totiž píše v angličtině.

„Ale já třeba v češtině psát neumím, nejde mi to. Angličtina je pro mě taková přirozenější. A hlavně mám pocit, že zní u mého hlasu daleko líp, že se do toho můžu víc opřít, protože tam není žádné ř, š, č a tyto věci,“ popisuje Elly.

Elly a Lenka Vahalová

Někdy ale udělá výjimku, třeba v singlu High Speed, na kterém spolupracovala s Benem Cristovao. I přes anglický název v něm zpívá česky. „Protože v dnešní době je velký trend to kombinovat, češtinu s angličtinou. Na sociálních sítích je to velký hit. Takže vlastně tohle je ten způsob, jak se k tomu víc přiblížit.“

Sama přiznává, že v dnešní době se jako zpěvačka bez sociálních sítí neobejde. „Je to hodně o té sledovanosti. Mám pocit, že třeba Instagram už je fakt pro ty umělce něco jako taková osobní vizitka.“

Jak pracuje se sociálními sítěmi ona sama? Proč pro ni byla konzervatoř školou života? Šla by ještě do nějaké talentové soutěže? A chystá tento rok vydat desku? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související