Datlovo jablečný dort

Raw strava je plná enzymů, vitamínů a minerálů. Platí to i pro dnešní recept, který připravila propagátorka raw stravy Zdenka Malotová. Bez jediného zrníčka cukru si na datlovo jablečném dortu skvěle pochutnáte.

Suroviny:

šálek datlí
hrst namočených nesířených rozinek
5 jablek
skořice
šťáva z citrónu
jedlé květy

Postup:

1. Datle rozemelte na mlýnku na maso nebo na odšťavňovači s mlecím nástavcem.

2. Přidejte šťávu z citrónu a spojit do měkkého datlového těsta. Po částech naklaďte na větší talíř vysypaný kokosem, rovnoměrně rozetřete do placky.

3. Jablka nastrouhejte a smíchejte se skořicí a namočenými rozinkami. Navrstvěte na datlovou placku. Pokud jsou jablíčka kyselá, můžete přidat rozinky nebo to, co mají děti na doslazení rády (med, stévii, agávový sirup).

Pokud kolem rostou jedlé květy, můžete s dětmi dort originálně nazdobit. Mezi jedlé květy patří např. fialky, sedmikrásky, květy jahodníku i hluchavek.

Při krájení je dortík přirozeně vláčný, takže raději krájejte po menších kouscích, anebo se do dortíku pusťte lžičkou.

Dezert nemusí mít podobu dortu. Jednotlivé vrstvy můžete dát do misek a rychlý osvěžující dezert je během chvilky na světě.

datlovo jablečný dort, meleme datle