Dýňová polévka s vlašskými ořechy podle receptu Roberta Bezděka
Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Jeho polévku kombinující kari koření a dýni si pro jeji orientální chuť zamilujete jistě i vy.
Ingredience:
1 muškátová dýně
3 lžíce olivového oleje
1,5 litru zeleninového vývaru
1 menší cibulka
1 posekaný stroužek česneku
1 lžička kari
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst vlašských ořechů
Postup:
1. Dýni oloupejte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostky. Cibulku nakrájejte najemno.
2. Dejte rozehřát hrnec, přidejte olivový olej, nakrájenou cibulku a opékejte, až zesklovatí. Pak přidejte posekaný česnek a chviličku opékejte, až se česnek rozvoní. Přidejte nakrájenou dýni a opékejte další 2-3 minuty.
3. Přisypejte kari koření a zalijte do 2/3 vývarem. Duste, až bude dýně měkká. Pak polévku rozmixujte a nařeďte podle potřeby zbytkem vývaru.
4. Vraťte zpátky na oheň a prohřejte. Dochuťte podle potřeby solí a čerstvě mletým pepřem. Podávejte s hrstí vlašských ořechů a čerstvým pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.