Dýňová polévka s vlašskými ořechy podle receptu Roberta Bezděka
Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Jeho polévku kombinující kari koření a dýni si pro jeji orientální chuť zamilujete jistě i vy.
Ingredience:
1 muškátová dýně
3 lžíce olivového oleje
1,5 litru zeleninového vývaru
1 menší cibulka
1 posekaný stroužek česneku
1 lžička kari
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst vlašských ořechů
Postup:
1. Dýni oloupejte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostky. Cibulku nakrájejte najemno.
2. Dejte rozehřát hrnec, přidejte olivový olej, nakrájenou cibulku a opékejte, až zesklovatí. Pak přidejte posekaný česnek a chviličku opékejte, až se česnek rozvoní. Přidejte nakrájenou dýni a opékejte další 2-3 minuty.
3. Přisypejte kari koření a zalijte do 2/3 vývarem. Duste, až bude dýně měkká. Pak polévku rozmixujte a nařeďte podle potřeby zbytkem vývaru.
4. Vraťte zpátky na oheň a prohřejte. Dochuťte podle potřeby solí a čerstvě mletým pepřem. Podávejte s hrstí vlašských ořechů a čerstvým pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.