Dýňová polévka s vlašskými ořechy podle receptu Roberta Bezděka

Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Jeho polévku kombinující kari koření a dýni si pro jeji orientální chuť zamilujete jistě i vy.

Ingredience:

1 muškátová dýně
3 lžíce olivového oleje
1,5 litru zeleninového vývaru
1 menší cibulka
1 posekaný stroužek česneku
1 lžička kari
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst vlašských ořechů

Postup:

1. Dýni oloupejte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na kostky. Cibulku nakrájejte najemno.

2. Dejte rozehřát hrnec, přidejte olivový olej, nakrájenou cibulku a opékejte, až zesklovatí. Pak přidejte posekaný česnek a chviličku opékejte, až se česnek rozvoní. Přidejte nakrájenou dýni a opékejte další 2-3 minuty.

3. Přisypejte kari koření a zalijte do 2/3 vývarem. Duste, až bude dýně měkká. Pak polévku rozmixujte a nařeďte podle potřeby zbytkem vývaru.

4. Vraťte zpátky na oheň a prohřejte. Dochuťte podle potřeby solí a čerstvě mletým pepřem. Podávejte s hrstí vlašských ořechů a čerstvým pečivem.

Šéfkuchař Robert Bezděk

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.