Dýňovo-bramborová polévka

Dýně patří mezi tykvovité a jsou jen jedním z druhů tykví. Jejich příbuznými jsou třeba cukety a patizony. Dýně jsou malý zázrak pro naše zdraví. Z 90 procent je tvoří voda, takže jsou vhodné i k uhašení žízně. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. Dýně jsou vhodné na polévky, pomazánky i sladké pečení. Dnešní, dýňový recept, připravila zakladatelka pacientského sdružení Antimeningokok Andrea Brzobohatá.

Suroviny:

1 dýně
5 větších brambor
cibule
kysaná smetana nebo šlehačka
sůl
pepř
sojová omáčka tamari (bez glutamátů)

Postup:

1. Do hrnce dejte nakrájenou cibuli a zpěňte ji.

2. Na cibuli přidejte nakrájenou a vydlabanou dýni a brambory, sůl a sójovou omáčku. Povařte.

3. Když jsou dýně i brambory měkké, rozemelte je tycovym mixerem na hustou kasi.

4. Přidejte šlehačku. Na taíři dozdobte dýňovými semínky a podávejte s opraženým rohlíkem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.