Falešný bankéř i policista z vás vylákají peníze. Zuzana Pidrmanová z Policejního prezidia popisuje podvodné telefonáty

Kybernetická trestná činnost je už delší dobu na vzestupu. Jedním z častých triků je falešné volání z banky s oznámením nestandardních transakcí na vašem účtu. Nejen o tomto podvodu mluvila v pořadu K věci Zuzana Pidrmanová, vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR.

„Buď toho vyděšeného člověka donutí k tomu, že finanční prostředky z účtu vybere a dá je do domnělé úschovny, nebo ho třeba také donutí k tomu, že si nainstaluje do mobilního zařízení nebo do počítače vzdálený přístup, pak se společně s tím pachatelem do toho svého bankovnictví přihlásí,“ uvádí Zuzana Pidrmanová.

S těmito přístupovými údaji pak podvodníci snadno převedou finance na své účty. Šance, že by se poškozenému peníze vrátily, není velká.

„Škody jsou tam opravdu statisícové a mnohdy nevratné, protože dohledat tu digitální stopu je velmi náročné. Pachatelé si ty finanční prostředky přeposílají přes řadu účtů, přes řadu zemí. Tuto trestnou činnost vlastně můžou páchat z jakéhokoli koutu světa.“

Potvrzení od falešného policisty

Podvodníci své triky stále vylepšují a využívají aktuální situace ve společnosti, kdy mají lidé o své úspory obavy. Po volání falešného bankéře může dokonce přijít i potvrzující telefonát od falešného policisty.

„Vzhledem k tomu, že ten člověk má strach o své peníze a ještě přijde ten potvrzovací telefonát od policie, tak opravdu může snadno těm pachatelům podlehnout,“ zdůrazňuje Zuzana Pidrmanová.

Prosíme všechny, aby si zasadili do hlavy základní obrannou poučku – takové telefony z banky a od Policie ČR se nikdy nedějí!

Množí se také případy s investičními podvody, které slibují nesmyslně vysoké zisky. „Zaznamenáváme opravdu hodně těchto podvodů. Ty investice jsou nereálné, těm lidem je slibována třeba stoprocentní návratnost nebo čtyřicetiprocentní zisk. Žádné takové zhodnocení neexistuje, jedná se o podvod.“

Zuzana Pidrmanová také pozvala na další ročník preventivního projektu pro motocyklisty Kolama dolů - učme se přežít a mluvila o nekalých obchodních praktikách v oblasti fotovoltaiky. Poslechněte si celý rozhovor.

Související