Filip Dvořák z Hospodářské komory Praha 1: Podnikatele trápí nejistota. Projekt Corrency k oživení lokální ekonomiky byl úspěšný

„Máme hodně signálů trápení se podnikatelů, zejména těch, kteří jsou běžnými odběrateli energií jako kadeřnice nebo hospodští,“ podotýká ke zvyšování cen energií místopředseda Hospodářské komory Praha 1 Filip Dvořák.

Praha 1 zaznamenala zvyšující se počet podnikatelů, kteří ukončují svůj nájem. Městské části tak zbývá velký počet volných nebytových prostor, které musí spravovat a neplyne z nich žádný příjem.

„Ale ten konečný hospodářský důsledek je ještě fatálnější. Když tam nikdo není, tak nepodniká, nikdo u něj neutrácí peníze, není DPH. Důsledky pro příjem veřejného sektoru jsou daleko vyšší než jenom ty primární peníze, o kterých hovoříme,“ říká Filip Dvořák.

Pražské podnikatele podle něj nejvíc trápí nejistota, především kvůli zdražování energií. „Základní vstup do podnikání násobně roste, nikoliv o jednotky procent, ale skokově třeba o dvojnásobek, trojnásobek. Podnikatelé jsou zvyklí reagovat na nějakou elasticitu trhu, ale toto je prostě distorze, to je havárie.“

Projekt Corrency

Pro oživení lokální ekonomiky vyzkoušela Praha 1 na svém území projekt Corrency, na který vyčlenila dva miliony korun. „A obyvatelé ke každé koruně, kterou dostanou z toho veřejného rozpočtu, připojí svoji jednu korunu. Najednou se do té místní ekonomiky dostávají dvě koruny.“

Čtěte také

Občanům Prahy 1 stačila k získání kreditů v projektu Corrency registrace, využít je pak mohli k placení v místních provozovnách. Kredity hradili vždy polovinu celkové ceny.

„Skončilo to úspěchem a budeme to opakovat. Jsem přesvědčen o tom, že ten projekt je velmi dobrý. A hlavně s minimálními náklady, s maximální efektivitou a s nulovou byrokracií, úředníci o ničem nerozhodují,“ dodává Dvořák.

Jakých změn by Hospodářská komora ráda dosáhla v oblasti agendy povolování užívání veřejného prostranství? Filip Dvořák kandiduje na funkci viceprezidenta Hospodářské komory ČR, co by chtěl změnit? Poslechněte si celý rozhovor.

Související