Gratinovaná čekanka s parmskou šunkou podle receptu Roberta Bezděka
Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Při vaření používá rád bujóny, stejně jako v následujícím jednoduchém receptu.
Ingredience:
4 velké hlavičky belgické čekanky
20 g margarínu na vytření zapékací misky
250 ml mléka
½ lžičky muškátového oříšku
1 kalíšek kuřecího nebo zeleninového bujónu
1 polévková lžíce jíšky
250 g strouhaného tvrdého sýra (např. ementál)
4 plátky parmské šunky
Postup:
1. Čekanku očistěte a rozpulte. Velký hrnec s osolenou vodou přiveďte k varu. Čekanku vařte 10 minut, pak sceďte.
2. Smíchejte mléko, muškátový oříšek a bujón. Povařte 5 minut. Přidejte 1 lžíci světlé jíšky a za častého míchání nechte omáčku zhoustnout. Přidejte ½ nastrouhaného sýra. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
3. Každou čekanku omotejte plátkem šunky a dejte do připravené mísy vytřené margarínem. Vše zalijte omáčkou. Posypte zbytkem sýra.
4. Pečte 35 minut dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.