Gratinovaná čekanka s parmskou šunkou podle receptu Roberta Bezděka

Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Při vaření používá rád bujóny, stejně jako v následujícím jednoduchém receptu.

Ingredience:

4 velké hlavičky belgické čekanky
20 g margarínu na vytření zapékací misky
250 ml mléka
½ lžičky muškátového oříšku
1 kalíšek kuřecího nebo zeleninového bujónu
1 polévková lžíce jíšky
250 g strouhaného tvrdého sýra (např. ementál)
4 plátky parmské šunky

Postup:

1. Čekanku očistěte a rozpulte. Velký hrnec s osolenou vodou přiveďte k varu. Čekanku vařte 10 minut, pak sceďte.

2. Smíchejte mléko, muškátový oříšek a bujón. Povařte 5 minut. Přidejte 1 lžíci světlé jíšky a za častého míchání nechte omáčku zhoustnout. Přidejte ½ nastrouhaného sýra. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

3. Každou čekanku omotejte plátkem šunky a dejte do připravené mísy vytřené margarínem. Vše zalijte omáčkou. Posypte zbytkem sýra.

4. Pečte 35 minut dozlatova.