Gruzínská polévka adžapsandali
Další klasickou gruzínskou polévkou pro tento týden je adžapsandali, polévka z vařeného lilku. A protože jsou Gruzínci velmi pohostinní, naservírovali by vám k ní přílohy, pečivo a aperitiv v podobě domácí pálenky. Recept připravila paní Mančo Toidze z pražské Polévkárny.
Suroviny:
1 kg lilku
500 g brambory
500 g rajčat
100 g čerstvého koriandru
50 g petržele
2 červené papriky
2 cibule
2 stroužky česneku
lžička soli
lžička pálivé papriky z feferonu
2 dl olivového oleje
Postup:
1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a lilky na něm z obou stran opečte.
2. V druhém hrnci osmažte najemno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájené brambory. Až se brambory na cibulce propečou, přidejte čerstvá rajčata a litr vody a vařte 10 minut.
3. Do polévky přidejte lilky a na proužky nakrájenou papriku a vařte 15 minut.
4. Na závěr přidejte koření, které se vařit nemusí - česnek, koriandr, petržel a podávejte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.