Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou
Halušky jsou tradičním jídlem nejen na Slovensku, ale i na Valašsku. Recept na halušky se slaninou a kopřivami připravil Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, který rád používá i suroviny, které můžete nasbírat v lese nebo na louce.
Suroviny:
500 g brambor
150g polohrubé mouky
1 vejce
sůl, pepř
150g slaniny
250ml smetany
kopřivy
Postup:
1. Brambory nastrouhejte najemno nebo rozmixujte a smíchejte s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujte.
2. Protlačte přes síto na halušky do vroucí osolené vody.
3. Jakmile vyplavou nahoru, minutu povařte, vyndejte na plech a zlehka prokápněte olejem.
4. Kopřivy opláchněte a spařte ve vařící vodě, překrájejte.
5. Na pánvi orestujte nakrájenou slaninu dozlatova, přidejte kopřivy, halušky a smetanu a dochuťte solí a pepřem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka