Houbové ragú s petrželkou a žemlovými knedlíčky
Pokud máte rádi houby, určitě oceníte recept od šéfkuchaře Radka Davida na speciální ragú. Použít můžete jakýkoliv druh hub, samozřejmě těch jedlých.
Suroviny:
50 g přečištěného másla nebo slunečnicového oleje
100 g cibule
500 g hub
200 g bílého vína
7 g rozdrceného česneku
200 g 33% smetany
sůl a mletý pepř
mletý kmín
pažitka nebo petrželka
Postup:
1. Na přečištěném másle nebo oleji zpěňte cibulku nakrájenou na kostičky, česnek nasekaný nadrobno a přidejte houby nakrájené na velké kousky. Restujte, dokud se tekutina z hub nevypaří.
2. Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem. Až se víno vyvaří, přidejte mletý kmín, smetanu a krátce povařte do lehkého zhoustnutí.
3. Dochuťte solí a nakonec přidejte nasekanou pažitku nebo petrželku.
Žemlové knedlíčky:
200 g toustového chleba na kostičky
120 g mléka
muškátový oříšek
12 g hladké petrželky
1 vejce
Postup:
1. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a v troubě usušte dozlatova.
2. Usušené chlebové kostičky zalijte mlékem, přidejte jemně nastrouhaný muškátový oříšek, nasekanou petrželku a žloutek. Vše promíchejte.
3. Nakonec postupně přidávejte vyšlehaný bílek. Z hmoty vytvořte malé kuličky a vařte je 15 minut na páře.
4. Houbové ragú servírujte do hlubokého talíře. Navrch vložte uvařené žemlové knedlíčky a vše ozdobte petrželkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.