Houbové smaženky
Na Podkarpatské Rusi se vaří ukrajinská, ruská, maďarská i rumunská jídla, ale jedno mají všechny pokrmy společné - jsou jednoduché na přípravu a přitom velmi chutné. Dagmar Březinová, autorka kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi, pro nás dnes vybrala recept na houbové smaženky.
Suroviny:
talířek hříbků
máslo
1 vejce
1 žloutek
krupice, strouhanka
Postup:
1. Hříbky očistěte a pokrájejte na menší kousky a s kouskem másla a lžičkou osolené vody poduste doměkka.
2. Ve čtvrt litru osolené vody svařte krupici na tuhou krupičnou kaši.
3. Do studené kaše přimíchejte dušené houby, 1 vejce a 1 žloutek, na špičku nože pepř, zelenou petrželku nasekanou najemno. Vše promíchejte. Pokud je těsto řídké, přidejte strouhanku.
4. Tvarujte placičky, obalte je zbylým bílkem, strouhankou a smažte na rozpáleném oleji.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.