Hovězí kýta s neobvyklou rajskou omáčkou a žemlovoperníkovými noky

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík rád spojuje prvky moderní gastronomie s tradičními krajovými recepturami. Dnes připravil recept na neobvyklou rajskou omáčku a neobvyklé noky.

Suroviny:

500g hovězí kýty
300g mrkve, celeru a petržele
1 cibule
sůl, pepř
olej
100g rajského protlaku
půl litru hovězího vývaru
50g malin
1 citron
50g červené řepy
50g sušených švestek
50g cukru
4 hřebíčky, 1 skořice
hladká mouka podle potřeby

Postup:

1. Hovězí kýtu osolte, opepřete a opečte na oleji ze všech stran dozlatova. Vyjměte a přidejte kousek másla.

2. Přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, pak přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.

3. Přidejte rajský protlak, orestujte s hřebíčkem a celou skořicí, podlijte vývarem.

4. Přidejte maso, maliny, švestky, citron a červenou řepu nakrájenou na kousky. Pomalu duste doměkka.

5. Hotové maso vyjměte a omáčku přeceďte. Podle potřeby dohustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Povařte 15 minut a dochuťte solí, pepřem a cukrem.

Žemlovoperníkové noky:

500g toast
2 vejce
100ml mléka
sůl, perníkové koření

Postup:

1. Toast nakrájejte na kostičky.

2. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh.

3. Žloutky smíchejte s mlékem, promíchejte s nakrájeným toastem a perníkovým kořením, osolte a nakonec pomalu smíchejte s vyšlehanými bílky. Pomocí dvou lžic vytvarujte noky.

4. Vařte v páře 15 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.