Hummus
V arabské kuchyni je hummus naprostým základem. Jednoduchý studený dip připravíte snadno a stačí na něj několik surovin. Další recept připravil zakladatel sítě prodejen Sklizeno David Kukla.
Suroviny:
250 g suché cizrny, den předem namočené do vody
3 lžíce sezamové pasty tahini
2-3 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citronu
1-2 stroužky česneku
sůl
chilli nebo mletá paprika, případně římský kmín
voda, led
Postup:
1. Cizrnu slijte, znovu zalijte vodou tak, aby dosahovala několik centimetrů nad cizrnu a dejte vařit. Sbírejte pěnu.
2. Cizrnu vařte 40 minut, až je na zkus zcela měkká a poddajná, asi 10 minut před koncem osolte. Zceďte a propláchněte studenou vodou, až úplně vychladne.
3. Přesypte do mixéru nebo foodprocesoru a promixujte nahrubo. Pak přidejte prolisovaný česnek, pastu tahini, citronovou šťávu, olej a trochu studené vody nebo ledu. Mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Ledovou vodu podle potřeby po částech přidávejte.
4. Ochutnejte, dosolte a dochuťte podle potřeby. Přidat můžete i papriku, chilli, uzenou papriku, římský kmín, koriandr. Podávejte s chlebem nebo arabskou pitou, anebo jako dip k nakrájené zelenině.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.