Hummus

V arabské kuchyni je hummus naprostým základem. Jednoduchý studený dip připravíte snadno a stačí na něj několik surovin. Další recept připravil zakladatel sítě prodejen Sklizeno David Kukla.

Suroviny:

250 g suché cizrny, den předem namočené do vody
3 lžíce sezamové pasty tahini
2-3 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citronu
1-2 stroužky česneku
sůl
chilli nebo mletá paprika, případně římský kmín
voda, led

Postup:

1. Cizrnu slijte, znovu zalijte vodou tak, aby dosahovala několik centimetrů nad cizrnu a dejte vařit. Sbírejte pěnu.

2. Cizrnu vařte 40 minut, až je na zkus zcela měkká a poddajná, asi 10 minut před koncem osolte. Zceďte a propláchněte studenou vodou, až úplně vychladne.

3. Přesypte do mixéru nebo foodprocesoru a promixujte nahrubo. Pak přidejte prolisovaný česnek, pastu tahini, citronovou šťávu, olej a trochu studené vody nebo ledu. Mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Ledovou vodu podle potřeby po částech přidávejte.

4. Ochutnejte, dosolte a dochuťte podle potřeby. Přidat můžete i papriku, chilli, uzenou papriku, římský kmín, koriandr. Podávejte s chlebem nebo arabskou pitou, anebo jako dip k nakrájené zelenině.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.