Jahodový koktejl s mátou

Léto je v plném proudu a na zahradách zrají nejrůznější plody. Když se rozhodnete sklidit jahody a otrhat mátu, určitě vyzkoušejte koktejl podle receptu odbornice na raw stravu Wlasty Hlinkové. Osvěží a zasytí zároveň!

Suroviny:

2 šálky jahod
šálek mandlí
8 datlí
litr vody
snítka máty

Postup:

1. Mandle namočte alespoň na 6 hodin do studené vody, propláchněte a sloupněte hnědou slupku.

2. Datle vypeckujte. Jahody opláchněte a pokud jsou bio, použijte je i se stopkami.

3. Mandle rozmixujte s vodou. Přeceďte přes pláténko a zbylou drť příliš neždímejte, bude se vám hodit do jiného receptu, proto ji uložte v uzavřené nádobce do chladu.

4. Přecezenou tekutinu vraťte do mixéru a rozmixujte s jahodami, datlemi a mátou.

5. Na závěr mixování můžete přidat několik kostek ledu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.