Jahody s omáčkou sabayone a šampaňským

Recept šéfkuchaře restaurace Vinograf Milana Hořejše.

Suroviny:

100 g cukru krupice
6 žloutků
1 dcl kvalitního bílého vína - nemusí být suché
1 vanilkový lusk
půl sklenky šampaňského
jahody (na 3 porce stačí půlkilová vanička)

Postup:

1. Z vanilkového lusku vyjměte semínka a dejte do misky spolu se žloutky, vínem a cukrem. Tuto směs potom šlehejte metlou ve vodní lázni, dokud nedosáhnete konzistence omáčky. (Pokud byste chtěli omáčku podávat studenou, je potřeba ji během chladnutí stále míchat.)

2. Těsně před podáváním do omáčky přidáme připravené šampaňské.

3. Omyté a nakrájené jahody omáčkou buď polijeme, nebo omáčku servírujeme v mističce a jahody v ní namáčíme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.