Jakokulajda s marinovanými hříbky
Tato hustá krémová polévka vás okouzlí vůní čerstvého kopru a úžasnou chutí čerstvých marinovaných hub. Recept pro nás připravila odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková. Zkuste to podle něj!
Suroviny:
1 zralé avokádo
2 větší mrkve
kousek celerové bulvy (asi polovina objemu mrkve)
5 malých hříbků nebo žampionů
svazek čerstvého kopru
2 až 3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce panenského olivového oleje
lžíce sójové omáčky
Postup:
1. Houby nakrájejte na menší kousky a nechte zhruba 3 hodiny marinovat v oleji a sójové omáčce.
2. Dužinu z avokáda rozmixujte s očištěnou mrkví a celerem, přidejte teplou vodu, abyste dosáhli požadované hustoty a teploty polévky. Dochuťte citronovou šťávou.
3. Kopr nasekejte najemno. Část vmíchejte do polévky a část odložte na ozdobení.
4. Do každého talíře vložte marinované houby a polévku ještě dozdobte nasekaným koprem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.