Jakokulajda s marinovanými hříbky

Tato hustá krémová polévka vás okouzlí vůní čerstvého kopru a úžasnou chutí čerstvých marinovaných hub. Recept pro nás připravila odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková. Zkuste to podle něj!

Suroviny:

1 zralé avokádo
2 větší mrkve
kousek celerové bulvy (asi polovina objemu mrkve)
5 malých hříbků nebo žampionů
svazek čerstvého kopru
2 až 3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce panenského olivového oleje
lžíce sójové omáčky

Postup:

1. Houby nakrájejte na menší kousky a nechte zhruba 3 hodiny marinovat v oleji a sójové omáčce.

2. Dužinu z avokáda rozmixujte s očištěnou mrkví a celerem, přidejte teplou vodu, abyste dosáhli požadované hustoty a teploty polévky. Dochuťte citronovou šťávou.

3. Kopr nasekejte najemno. Část vmíchejte do polévky a část odložte na ozdobení.

4. Do každého talíře vložte marinované houby a polévku ještě dozdobte nasekaným koprem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.