Kavárny, na kterých získáte závislost

11. listopad 2016

O pražských kavárnách se natáčí i píše velmi snadno. Jejich příběh totiž stále pokračuje díky novým a novým přírůstkům. Praha v tomto směru prokazatelně nemá dost, jako by si každá čtvrť dala za úkol, že všechny bloky, snad i všechny ulice musejí být provoněny kávou. Nejlépe kávou výběrovou, stoprocentní arabikou s jemnou ovocnou chutí.

Vrcholem je pak vlastní pražírna, jako v případě Kofárna Café na Smíchově, nebo podniku s názvem Místo v Dejvicích, čerstvým držitelem prestižního ocenění Czech Bar Awards, patřící do sítě pražské pražírny Doubleshot. „Co se týká hodnocení, nejde jen o samotnou přípravu kávy, jde také o kvalitu servisu a celkovou atmosféru v kavárně,“ vysvětluje barista Ondřej Hurtík.

Možná právě o atmosféru jde v kavárnách úplně nejvíc. O pocit náhlé změny, kdy se z obyčejného chodce stane pozorovatel, který začne měřit čas z úplně jiné perspektivy. Usazený v útulném místě za větrem, schovaný před nepřízní počasí, nebo naopak vychutnávající ulice zalité sluncem kolem něj, člověk pookřeje a načerpá novou energii. Posezení v kavárně se tak lehce stává návykovým.

Zkušenosti z pobytu v zahraničí, tentokrát Spojených států, využili i provozovatelé karlínského Parloru, který se chlubí místní specialitou, zmrzlinovými sendviči. Ty se skládají ze dvou domácích cookies a jsou plněné zmrzlinou. Navrch může přijít ještě poleva, anebo třeba i trochu netradičně olivový olej.

A velké ambice má i nejmladší z námi navštívených kaváren, Caffe URX, rovněž z Karlína. Jaké? Poslechněte si kavárenské díly našeho seriálu v archivu.

Kavárna Místo v Dejvicích
Spustit audio