Křupavé chipsy s olivami
Tento týden se inspirujeme italskou kuchyní. Šéfredaktorka české mutace časopisu La Cucina Italiana Kateřina Reimitzová pro nás dnes vybrala snadný vegetariánský recept na předkrm nebo přílohu k masu. Zkuste ho s námi.
Suroviny:
1 lilek, asi 350 g
300 g čerstvého kozího sýra
40 g oliv taggiasche
bazalka, tymián, čerstvé oregano
extra panenský olivový olej
sůl, pepř
Postup:
1. Rozkrojte lilek podélně napůl, potom jej nakrájejte na velmi tenké plátky, nejlépe na kráječi. Vyberte 16 největších kousků ze střední části a rozprostřete je na plech, vyložený pečicím papírem.
2. Ochuťte olejem, solí a pepřem a vložte do trouby vyhřáté na 100 °C a pečteasi 35 minut, dokud nebudou křupavé jako skutečné chipsy.
3. Vypeckujte olivy a smíchejte je s kozím sýrem. Přidejte 1 lžíci oleje, sůl a pepř.
4. 4 lžíce oleje smíchejte s jemně nasekanou čerstvou bazalkou, tymiánem a oreganem a osolte.
5. Podávejte 4 chipsy lilku na osobu s nokem z kozího sýra s olivami a doplňte olejem ovoněným bylinkami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?