Krůtí ražniči podle receptu Heleny Rytířové

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

1 balíček sušených vypeckovaných švestek
200 ml bílého vína
750 g krůtího masa
2 lžíce oleje
šťáva z 1 citronu
1 lžička nasekané šalvěje (čerstvé nebo sušené)
sůl (asi 1 polévková lžíce)
pepř
12 plátků prorostlé anglické slaniny (asi 200 g)
100 g másla

Postup:

1. Vypeckované sušené švestky namočte ve víně asi 1 hodinu, pak je dejte do mírně vyhřáté trouby, aby více změkly. Pokud jsou švestky měkké, stačí je jen namočit ve víně na 30 minut a do trouby se nedávají.

2. Z krůtího masa nakrájejte kostky o straně 4 cm. Počítejte 6 kousků na jednu jehlu. V míse promíchejte nasekanou šalvěj, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř. Přidejte maso a párkrát ho v marinádě promíchejte, aby se rovnoměrně obalilo. Naložené maso nechte alespoň hodinu uležet (může to být i přes noc).

3. Troubu předehřejte na 190 °C.

4. Plátky slaniny podélně rozřízněte a vždy jeden kousek masa slaninou obtočte. Na jehlu napichujte střídavě maso obalené slaninou, sušenou švestku a maso neobalené.

5. V pekáči rozpusťte máslo, vložte do něj ražniči a podlijte marinádou, ve které bylo maso naložené. Pekáč přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Občas podlévejte vínem, ve kterém se máčely švestky.

6. Po 30 minutách z pekáče sundejte alobal a nechte maso ještě 10 minut péci, aby slanina byla křupavá. Ražniči vyndejte a šťávu nechte vysmahnout (je-li jí moc). Na polití masa na talíři stačí 1 polévková lžíce na porci.

7. Jako příloha se hodí ochucená rýže, která už nepotřebuje mnoho šťávy na zalití.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.