Květáková polévka podle receptu Tomáše Vobořila

Majitel restaurace Podolka Tomáš Vobořil rád recepty vymýšlí, ale zároveň rád používá recepty z cizích zemí. Ty si ale vždycky upraví tak trochu po svém. Říká, že vaření je o zábavě a o trochu netradičních postupech. Přesvědčte se sami.

Suroviny:

1 kg květáku
0,5 kg brambor
0,3 kg paprik
200 g zakysané smetany
250 g cibule
250 ml smetany
100 g másla
100 g kukuřičné mouky
100 g baby špenátu
zeleninový vývar/voda
1 chilli paprička
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)

Postup:

1. Oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Následně vyřezejte z květáku malé hlavičky.

2. V hrnci si rozpusťte máslo a vhoďte cibuli. Přidejte divoké koření a chvilku opékejte. Následně vsypte kukuřičnou mouku. (Toto je verze bezlepkové jíšky.)

3. Zalijte vodou či zeleninovým vývarem. Vhoďte květák, brambory a směs rozvařte. Ten, kdo má rád kousky květáku v polévce celé, tak si dá část bokem v průběhu varu.

4. Po uvaření zeleniny vyjměte divoké koření (když něco zůstane, tak to vůbec nevadí, spíš naopak).

5. Rozmixujte v tuhou směs a rozřeďte smetanou do požadované hustoty. Dochuťte solí a pepřem a prohřejte na plotně.

6. Papriky pokrájejte na malé kousky, přidejte zakysanou smetanu, uzenou papriku a rozmíchejte.

7. Polévku dejte do misek. Vložte špenátové lístky. Na lístky můžete dát zakysanou smetanu podle chuti.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.