Letní okurková polévka s avokádem a mátou

V parném létě zasytí a osvěží zároveň. Když ji uděláte hustější, můžete si ji vzít s sebou třeba i na oběd do práce. Recept na chladivou okurkovou polévku pro vás připravil majitelka kavárny a bistra Nebespán v Kašperských horách Simona Kmecová.

Suroviny:

2 salátové okurky
1 zralé avokádo
2 větvičky máty
1/2 šálku zakysané smetany
pepř a sůl

Postup:

1. Oloupejte okurky, podélně rozkrojte a lžící vyškrabejte semínka. Vložte do mixéru a krátce několik sekund rozmixujte, případně můžete využít i tyčový mixér.

2. Rozpulte avokádo, vyndejte pecku a pomocí velké lžíce vyloupněte ze slupky. Přidejte do mixéru k okurkám spolu se zakysanou smetanou a několika lístky máty. Mixujte, dokud směs nebude hladká.

3. Dochuťte solí a pepřem, nejlépe čerstvě namletým. Hotovou polévku nechte vychladit a podávejte ozdobenou lístkem máty.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.