Marinovaná telecí kýta

Telecí maso má jemnou vláknitou strukturu, nepatrný obsah tuku a je lehce stravitelné. Zkuste si z něj připravit marinovanou kýtu. Autorkou receptu je Dagmar Březinová, která napsala kuchařku Prostřeno na Podkarpatské Rusi. Místní kuchyni zdá díky své mamince, která se tam narodila.

Suroviny:

1 kg telecí kýty
10 dkg slaniny
1dcl bílého vína
hovězí vývar
4 žloutky

Nálev:

čtvrt litru estragonového octa
čtvrt litru vody
10 zrnek pepře, 6 kuliček nového koření, kousek zázvoru, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, snítka tymiánu, 1 cibule

Postup:

1. Suroviny na nálev svařte a do vychladlého nálevu naložte kýtu. Nechte uležet přes noc.

2. Druhý den maso obalte slaninou a pečte na másle. Podlévejte nálevem.

3. Až bude maso poloměkké, přilijte skleničku bílého vína a dopečte.

4. Do šťávy přidejte sběračku hovězího vývaru a 4 žloutky. Šťávu přeceďte a maso jí polijte.


Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

zlenice.jpg

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...