Mušle po francouzsku

Další recept ze středomořské kuchyně tentokrát na mušle, pro vás připravil Tomáš Chalupský z pražské Pizzerie Veranda.

Suroviny:

2 kg čerstvých mušlí - slávek
1 velká cibule
2 dcl suchého bílého vína
olivový olej
4 stroužky česneku
2 dcl 30% smetany
mořská sůl, drcený pepř
petrželka
bageta

Postup:

1. Čerstvé mušle zkontrolujte a přeberte. Vyřaďte poškozené a mrtvé. V případě nejistoty dejte krátce pod studenou vodu, nebo poklepejte. Pokud se mušle nezavře- vyhoďte.

2. V hrnci krátce na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli s česnekem.

3. Zalijte bílým vínem. Přidejte sůl, pepř, posekanou petrželku a nakonec mušle.

4. Přiklopte pokličkou a duste přibližně pět minut, dokud se mušle neotevřou.

5. Přilijte smetanu a rychle povařte.

6. Podávejte se vzniklou omáčkou a bílou bagetou.