Nadívané telecí hrudí
Telecí maso už dnes najdete na všech řeznických pultech. Velmi oblíbené bylo i za našich babiček. Právě z Kuchařky první republiky čerpala nápad i Štěpánka Duchková.
Suroviny:
1,2 kg vykostěného telecího hrudí
80 g másla nebo rostlinného oleje
sůl
vývar na podlévání
hladká mouka na zahuštění omáčky
Nádivka:
60 g másla
3 nakrájené housky bez kůrky
250 ml mléka
1 vejce
1 žloutek
hladkolistá petrželka
sůl
muškátový květ
mletý pepř
asi 40 g strouhanky
Postup:
1. Vytvořte kapsu na naplnění tak, že oddělíte tenkou tkáň, která spojuje horní a spodní část masa. Otvor rozšiřte vařečkou a naplňte nádivkou.
2. Na nádivku utřete máslo do pěny, přidejte housky předem namočené v mléce, vejce, žloutek, nadrobno nakrájenou petrželku, sůl, koření a strouhanku. Hotovou nádivku nechte chvíli v chladu. Troubu mezitím rozehřejte na 180°C.
3. Kapsu po naplnění nádivkou pečlivě uzavřete (kuchyňskou nití nebo pomocí párátek). V pekáči rozehřejte máslo nebo olej, vložte naplněné hrudí, opečte ze všech stran, osolte a za občasného podlévání pečte asi hodinu a půl.
4. V polovině pečení maso obraťte. Do šťávy přidejte kousek másla, případně mouku na zahuštění, povařte, šťávu dochuťte a přeceďte.
5. Maso nakrájejte na plátky a podávejte třeba s bramborami smíchanými s listovým špenátem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.