Nadívané telecí hrudí

Telecí maso už dnes najdete na všech řeznických pultech. Velmi oblíbené bylo i za našich babiček. Právě z Kuchařky první republiky čerpala nápad i Štěpánka Duchková.

Suroviny:

1,2 kg vykostěného telecího hrudí
80 g másla nebo rostlinného oleje
sůl
vývar na podlévání
hladká mouka na zahuštění omáčky

Nádivka:

60 g másla
3 nakrájené housky bez kůrky
250 ml mléka
1 vejce
1 žloutek
hladkolistá petrželka
sůl
muškátový květ
mletý pepř
asi 40 g strouhanky

Postup:

1. Vytvořte kapsu na naplnění tak, že oddělíte tenkou tkáň, která spojuje horní a spodní část masa. Otvor rozšiřte vařečkou a naplňte nádivkou.

2. Na nádivku utřete máslo do pěny, přidejte housky předem namočené v mléce, vejce, žloutek, nadrobno nakrájenou petrželku, sůl, koření a strouhanku. Hotovou nádivku nechte chvíli v chladu. Troubu mezitím rozehřejte na 180°C.

3. Kapsu po naplnění nádivkou pečlivě uzavřete (kuchyňskou nití nebo pomocí párátek). V pekáči rozehřejte máslo nebo olej, vložte naplněné hrudí, opečte ze všech stran, osolte a za občasného podlévání pečte asi hodinu a půl.

4. V polovině pečení maso obraťte. Do šťávy přidejte kousek másla, případně mouku na zahuštění, povařte, šťávu dochuťte a přeceďte.

5. Maso nakrájejte na plátky a podávejte třeba s bramborami smíchanými s listovým špenátem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.