Národní tým kuchařů míří na olympiádu. Největší hrdina je myč nádobí, vtipkují členové reprezentace Martin Staněk a Ondřej Kubů

13. leden 2024

I kuchaři mají svou olympiádu. Prestižní soutěž IKA/Culinary Olympics 2024 se uskuteční 2. až 7. února v německém Stuttgartu. A přípravy Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR právě vrcholí. Co je na olympiádě čeká? A jak na tom česká gastronomie je? Nejen na to se Lenka Vahalová ptala Martina Staňka a Ondřeje Kubů.

Martin Staněk působí jako kreativní šéfkuchař, zkušenosti sbíral během stáží v zahraničí a dlouhodobě vařil v Německu. Své kuchařské dovednosti předává i dál, školí lidi v gastronomii, vede kurzy vaření a reprezentuje naši republiku na mezinárodních soutěžích.

Pod svá křídla si vzal začínajícího kuchaře Ondřeje Kubů, pro kterého je profesním šéfem i soutěžním mentorem. „Je to přísný mentor, ale můžu se toho od něj strašně moc naučit. Je to spíš o té píli, aby všechno bylo precizně a poctivě udělaný,“ přiznává Ondřej.

Česká republika se drží v nejlepší desítce zemí na světě, které se dostanou na IKA/Culinary Olympics 2024. O kuchařské olympiádě ale lidé často nemají povědomí.

„Vždycky si děláme srandu, že jsme v repre a moc lidí v Česku ani vlastně neví, že takto soutěžíme. U nás je to pořád hobby sport, nejsme placeni, máme každý svoji práci, junioři chodí do školy a potom trénujeme, staráme se o naše sponzory. Není to jednoduchý, ale nás to baví,“ popisuje Martin Staněk.

Martin Staněk a Ondřej Kubů

Dvě disciplíny a šest hodin vaření

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR má samozřejmě ty nejvyšší ambice a má před sebou dvě disciplíny. V kategorii Restaurace národů připraví 110 porcí tříchodového menu a v kategorii Chef’s Table budou servírovat menu pro 12 osob.

„To zadání je furt stejné. Předkrm, hlavní jídlo a dezert. Máte šest hodin na to to uvařit pro 110 lidí a vydat to. Ta druhá disciplína se jmenuje Chef’s Table, vaříte mísu s rybími výrobky, dva rybí výrobky, dva doplňky, dvě omáčky a salát. K tomu děláte ještě čtyři finger foody, pralinky a tříchodové menu – veganský předkrm, hlavní jídlo z masa a dezert,“ vyjmenovává Martin.

Čas na vaření je u Chef’s Table také šest hodin, tým tvoří šest lidí. „A jeden na myčku, což je u nás v týmu ten největší hrdina. Protože musí odedřít těch šest hodin tvrdé práce, většinou po hodině vám dojde teplá voda, takže už to pak myjete ve studené. Je to pro něj velice náročný,“ dodává.

Kuchařská ocenění

Přípravy trvají rok až dva a v menu by se měla odrazit i národní tradice jednotlivých států. Martin Staněk má zkušenosti také z jiných soutěží, například ve státním kole celosvětové prestižní soutěže Bocuse d'Or získal v roce 2016 první místo v kategorii rybích pokrmů, kde připravil jesetera s ráčky.

Ondřej Kubů je zase držitelem ocenění KU Young Chef 2023. „Hlavní téma byla česká surovina, byl to králík, brambory a česnek. Udělali jsme králičí hřbet rolovaný vlastně do takové králičí fáše, k tomu trhané králičí stehno s hrubozrnnou hořčicí, mrkvový knedlíček plněný tvarohem, pažitkou, citronovou šťávou, citronovou kůrou, vedle ještě grilovanou mrkev. A měli jsme k tomu ještě opečenou králičí ledvinku, jenom rozkrojenou napůl se solí a dva druhy omáček.“

Jak vypadá příprava na olympiádu? Jak je na tom česká gastronomie se vzděláváním kuchařů? Jaké oblíbené jídlo si rádi uvaří doma oni sami? A na jaký dezert nedají dopustit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související