Nealkoholický koktejl Forbidden Flowers
Tento koktejl letos reprezentoval Českou republiku na Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů. Achim Šipl za něj v soutěži získal 1. místo. Zkuste si drink umíchat sami podle jeho receptu.
Ingredience:
½ barové lžíce květů levandule
½ barové lžíce (2 g) vanilkového cukru
1 cl ROSE Sirupu
1,5 cl citrónového freshe
4 cl mrkvového freshe
10 sedmikrásek
10 cl perlivé vody na dolití
Na ozdobu:
1 lístek růže
svazeček 3 sedmikrásek
kornout z novin, do kterého se zabalí sklenice
Postup:
1. Sedmikrásky a levanduli společně s cukrem promačkejte přímo v šejkru. Přilijte všechny ingredience, kromě perlivé vody, a s ledem dobře prošejkrujte.
2. Přelijte do sklenic 0,3 l s ledem a dolijte vodou.
3. Ozdobte jedním lístkem růže a svazečkem tří sedmikrásek. Sklenici zabalte do kornoutu z novin, které jsou symbolické k názvu koktejlu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.